Synger ut i kupeen

Sakset fra Fredrikstad Blad 5 juni 2008:

Han har tidligere sunget opera i friluft og på låven, men togkupé blir en ny erfaring for Halvor Kjerkreit. 9. juni slippes bassbarytonen løs på NSBs passasjerer på 16.35-toget til hovedstaden.

Jeg skal skåne stillevognen, men det blir også den eneste, smiler den Råde-bosatte frilanseren.

I kjole og hvitt
Forleden stilte han i sommerlette kledebon. Om fem dager er det kjole og hvitt, operasangerens uniform, som gjelder.
Som en av Den Norske Operas samarbeidspartnere ønsker NSB å slå et slag for operaens fortreffelighet. Det gjør man blant annet ved å sette opp «et operatog».
– Det gjelder å tenke nytt og utradisjonelt. Kanskje kan vi bidra til å bryte ned noen fordommer mot opera, sier Terje Andersen, strekningsleder på Østfoldbanen.

På vei til operafest
Det faktum at den nye operaen i Bjørvika ligger et stenkast fra Oslo S, er selvsagt en sterkt medvirkende årsak til NSBs operaengasjement.
«Operatoget» den 9. juni er åpent for alle, men datoen er ikke tilfeldig valgt. Den Norske Opera & Ballett inviterer til stor operafest på kvelden, hvor både Halvor Kjerkreit og Fredrikstad-tenoren Henrik Engelsviken medvirker. Togreisen må da bli et fantastisk vorspiel til det som venter i Bjørvika, mener Andersen, og får bifallende nikk fra Kjerkreit. Han frykter ikke at operastuntet vil bli tatt dårlig opp av passasjerene, snarere tvert om. Passende vorspiel. Dette viser jo bare at vi operasangere ikke tar oss selv så høytidelig som folk tror!
Halvor Kjerkreit er utdannet bratsjist og spilte i mange år i Kristiansand Symfoniorkester. Etter hvert fikk han lyst på nye musikalske utfordringer – og valgte å utdanne seg til operasanger.

Spiller fortsatt
Nå er jeg frilanssanger, og har samtidig et engasjement i Operakoret. Målet er å skape meg et levebrød som sangsolist, sier han. Det ryktes at du ikke er alene i familien om å synge?– Det er riktig. Kona (Helene Haarr) er også operasanger, og hun er heller ikke fremmed for å synge på utradisjonelle steder, blant annet i fjøset.

Synger fra Carmen
På 16.35-avgangen til Oslo den 9. juni vil Halvor Kjerkreit starte bakerst, i komfortvognen, og synge seg fremover.– Jeg tenkte jeg skulle smelle til med «Torreador-arien» fra Carmen. Den vil nok klinge godt i togkupeen.