Operaglede på toget

Sakset fra Fredrikstad Blad 11 juni 2008:

Halvor Kjerkreit sang av lungers fulle kraft, og de togreisende responderte med brede smil og spontan applaus.

NSBs første operatog fra Fredrikstad til Oslo ble en suksess. Og bassbaryton Kjerkreit fra Råde gjorde som han hadde lovet: Sparte stillevognen men overrislet de andre med kraftfulle toner fra «Carmen».

Godt mottatt
– Jeg var litt spent på mottagelsen, operastunt på toget er tross alt ikke dagligdags, men det gikk over all forventning. Folk tok bilder med kameramobilene sine, klappet og nynnet med, sa en svett men fornøyd operasanger etter endt stemmedyst i kupeene.
For ham ble togturen i full kostyme en artig opptakt til det som ventet i hovedstaden. Kjerkreit synger i Operakoret, og kunne gå rett fra toget til operaens scene, ferdig oppvarmet.

Smakfull aperitiff
Kari og Gunnar Haagensen fra Fredrikstad var bare to av mange som lot seg begeistre av operastuntet.
– Billettene til operaen hadde vi skaffet oss for lenge siden, men da vi fikk vite at NSB satte opp en spesiell operaavgang, valgte vi selvsagt den. Dette var en smakfull aperitiff til sangfesten i det nye operahuset, slo de fast.
– Er dere flittige operagjengere?
– Vi har vært i den gamle operaen mange ganger, men dette blir vårt første besøk i den nye.

Bryllupsdag i operaen
For Frøydis og Christian Strømme-Larsen ble mandagskvelden et møte med en ny verden.
– Dette var vårt første møte med «levende»opera, og det ga mersmak. Operaen i Bjørvika er et fantastisk bygg, og det var moro å oppleve kor, orkester og solister i full utfoldelse. Og så var det en fin måte å feire vår ett års bryllupsdag på! konkluderte de etterpå.

Operafest
Selve operafesten i Bjørvika ga publikum smakebiter fra et bredt utvalg operaklassikere. For de tilreisende fra plankebyen var ett av høydepunktene å høre Fredrikstad-tenoren Henrik Engelsviken tolke «E lui! desso!/ Dio, che nell’alma» fra Giuseppe Verdis opera «Don Carlo». Samme Engelsviken synger tittelrollen i denne operaen når den settes opp på hovedscenen i slutten av september.